You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

Redesigned platforms
Redesigned platforms
Redesigned platforms

34th Street Station

The Metropolitan Transportation Authority and the City of New York Department of City Planning propose redeveloping the Hudson Yards area. This might include the construction and operation of an extension to the number 7 Subway Line to serve the Hudson Yards. The extension would involve a new three-platform terminus at 34th Street. The new terminus would generally service inbound commuters in the morning peak and outbound traffic in the evening peak. Legion and Parsons Brinckerhoff were invited to perform a diagnostic assessment of the initial design, with particular emphasis on the location, effective capacity and orientation of the stairs and escalators servicing the platforms. The initial design was simulated against morning peak demand. While the clearance times for the central island platform were acceptable, they were falling short of NYCT’s expectations; moreover, clearance times for the side platform were much longer than desired, prompting concerns about customer comfort. The main problem on the side platform was uneven congestion levels caused by the prominence of escalators and the unfavourable location and orientation of stairs. While the escalators worked quite well for the wide central platform, they occupied too much space on the narrow side platform. The design team decided to replace the escalators with stairs on the side platform and to reverse the orientation of the stairs at the end of both platforms. Legion simulations demonstrated that these proposed changes would increase performance dramatically. Analyses showed a 70-second reduction in clearance times on the side platform and a much better spread of use across the available stairs on both platforms. The changes brought about a significant reduction in construction and maintenance costs. The findings of this study informed the design team’s final decision to use the revised layout, demonstrating the clear superiority of the new scheme.